Menu
EUR

Waarom stinkt mijn wasmachine? Oorzaken en oplossingen


Waarom stinkt mijn wasmachine?

Het is een veelvoorkomend probleem: je opent je wasmachine en wordt begroet door een onaangename geur. Een wasmachine die stinkt wordt meestal veroorzaakt door vetluis, een ophoping van vuil- en zeepresten die schimmelen.

Wat veroorzaakt vetluis?

Vetluis kan door verschillende factoren ontstaan:

 • Lage wastemperaturen: Te vaak wassen op temperaturen onder 60°C.
 • Onjuiste dosering van wasmiddel: Over- of onderdosering.
 • Gebruik van vloeibaar wasmiddel: Alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken.
 • Korte wasprogramma’s: Te vaak korte programma’s draaien.
 • Onregelmatig reinigen: De wasmachine niet regelmatig reinigen.


Tips om te voorkomen dat je wasmachine gaat stinken

Er zijn verschillende manieren om vetluis te voorkomen:

 1. Was op hogere temperaturen: Draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60°C en één keer per maand op 90°C. Dit helpt om bacteriën en vetluis te doden en nare geurtjes te voorkomen.
 2. Gebruik de juiste dosering wasmiddel: Volg het doseeradvies van de wasmiddelfabrikant om over- en onderdosering te voorkomen. Dit houdt je wasmachine schoon en voorkomt vieze geurtjes.
 3. Gebruik ook waspoeder: Wissel af tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Waspoeder helpt bij het schoonhouden van de wasmachine en het verwijderen van vetluis.
 4. Vermijd korte programma’s: Korte programma’s zijn bedoeld voor licht verontreinigd wasgoed. Gebruik ze niet te vaak om zeepresten en geurvorming te voorkomen.
 5. Reinig je wasmachine regelmatig: Maak de wasmiddellade, de rubberen rand, en het filter schoon na elke wasbeurt. Draai af en toe een was op 90°C met een machinereiniger om opgehoopte resten te verwijderen.
 6. Gebruik geen waterontharder op 0dH: Een waterhardheid van 0dH is te laag voor een goede werking van wasmiddel. Stel je waterontharder in op minimaal 5dH om de efficiëntie van je wasmiddel te behouden.
 7. Check het manchet en het pluizenfilter: Maak deze onderdelen regelmatig schoon om ophoping van vuil en vetluis te voorkomen. Dit helpt om nare geurtjes te elimineren.
 8. Gebruik een machinereiniger: Dit product verwijdert aanslag en vetresten. Gebruik het één tot drie keer per jaar om je wasmachine in topconditie te houden. Wij raden de Onderhoudsmonteur 2x 100 gram voor was- en vaatwasmachines aan voor een grondige reiniging en het voorkomen van nare geurtjes.

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »